Pumphuset

För att säkerställa snabb och effektiv åtgärd vid eventuella vattenläckor, har varje fastighetsägare ansvar att installera en avstängningsventil för vatten in till fastigheten. Det är även viktigt att meddela styrelsen om ventils placering, helst vid tomtgränsen. För att upprätthålla funktionaliteten, uppmanas medlemmarna att årligen kontrollera och underhålla sina avstängningsventiler. Vid längre perioder av frånvaro, särskilt under vintertid, bör vattnet stängas av helt. Det är också av betydelse att ventiler inte blir för gamla, och fastighetsägarna ska se till att avstängningsventilerna är i gott skick.

Huvudventilerna ska motioneras på vårstäddagen (pumphusgruppen). 
Poler är ej tillåtet att fylla med vatten från samfälligheten. 
Medlemmar i Pumphusgruppen:

Patrik Fridenfeldt 345 sammankallande, [email protected], 0704386520
Jimmy Mattsson 508

Det kan gärna vara fler i gruppen. Hör av er till valberedningen om intresse finns: 

Cecilia Gustafsson 0739-842676
Tomas Bohlin 0709-144600

Om anläggningen

Vår gemensamma vattenanläggning har några år på nacken men fungerar överlag väl. Vattnet kan ibland vara missfärgat då vattnet tagit slut. Detta är utfällningar av mangan som ligger i botten av stora tanken och är helt ofarligt.

Dock är påfyllnadshastigheten för huvudtanken begränsad. Därför räcker vattnet inte till för otillbörligt användande.

Det är därför ej tillåtet att:

  • Vattna med slang eller vattenspridare.
  • Tvätta bil och båt med slang
  • Påfyllnad av pooler
Uppsamlat regnvatten eller egen vattenanläggning går att använda till nämda områden. 
Respektera detta då det är en oerhörd frustration hos alla drabbade då vattnet tar slut under dusch, innan matlagning, under blöjbyte mm.

Årshjul vattengruppen 

Varannan månad – Fylla luft i hydrofor och kolla systemet

Varje arbetsdag

-          Motionera avstängningsventiler

-          Kolla i brunnen på åkern och håva upp skräp därifrån

-          Städa ut pumphuset

Vårarbetsdag

- Skicka in vattenanalys (görs det på våren är det enklare att utföra korrigerande åtgärder om problem upptäcks, än att det utförs på hösten)

Skall vara analyscenter där man gör ett mikrobiologiskt test för vattenanläggning (vattenproducent). Vi har använt både Eurofins  och Uppsala vatten

Anläggningen
             
                                           pumphusbild.jpg
Vart kommer vattnet ifrån? 

Henriks förståelse efter diskussion med Olle Olsson som var med och byggde anläggningen. När anläggningen byggdes så slogs det förs i en spets. Det är ett ihåligt spjut som går genom leran ner till gruslagret (10 till 15 meter under ytan). Då vattnet är artesiskt sprutar det då upp vatten . Efter ett tag kan en spets sätta igen, varpå en ny spets slogs ner. Så i dagsläget ska det finns två spetsar nerslagna.  Spetsar behöver inga ejektorpumpar, utan det räcker med sugpumpar som tar vattnet till huvudtanken.  Oklart hur många spetsar som är verksamma idag.  En spets som har slutat fungera kan blåsas ren med tryckluft och på det viset öka flödet. Förutom de två spetsarna så borrades det även en bergborrad brunn (betydligt djupare). Bergborrade brunnar ger generellt vatten med sämre kvalitet (högre halter mangan och järn) och lägre volymer.  En bergsborrad brunn behöver även en ejektropump (djuphålspump). Vilka av brunnarna som faktiskt används i dag är något oklart för mig. Skulle behövas redas ut.

 

Vid midsommar  gäller
I fint väder blir det väldigt många fler i området. Och då finns risk att vattensystemet inte hinner försörja alla hushålls ökade vattenförbrukning.

Tar det slut, finns det INGET pumphusgruppen kan göra mer än att vänta tills dess att tanken fyllt på igen (telefonen brukar gå varm). Sedan funkar det en stund, varvid alla tar vatten, vilket gör att det tar slut snabbt igen.

Ett tips är att fylla en 20l dunk under veckan, så har ni vatten i helgen för essentiell livsmedelsförbrukning även om det tar slut.

Vi ber vänligen, att ni som inte har egen brunn, använder samfällighetens vatten med lite återhållsamhet under kommande helg. Då kommer alla kunna koka sin potatis till middagen.